Vajíčková pomazánka je klasika, kterou milujeme nejen na Velikonoce! Je rychlá, chutná a hodí se na snídani, svačinu i večeři. Kromě toho je skvělým způsobem, jak zužitkovat natvrdo vařená vejce, která ti zbyla právě z Velikonoc nebo jiných příležitostí. Dnes si ukážeme jednoduchý recept na odlehčenou a krásně krémovou vajíčkovou pomazánku s ricottou.


Recept na vajíčkovou pomazánku s ricottou
Připrav si (na cca 6-8 porcí):
- vejce natvrdo – 5 ks
- ricotta – 2 kelímky
- plnotučná hořčice – 2 lžičky
- citronová šťáva – z 1 citronu
- sůl, pepř podle chuti
- pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu
Postup:
- Uvařená vejce oloupej a rozmělni vidličkou najemno.
- Přidej ricottu, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Vše dobře promíchej a případně přidej nějakou z ingrediencí podle tvé chuti.
- Pomazánku nech chvíli odležet v lednici, aby se chutě propojily.
- Podávej s čerstvým pečivem a posypanou pažitkou nebo jarní cibulkou.
Tipy na vylepšení
- Pokud máš rád/a výraznější chuť, přidej do pomazánky najemno nasekanou cibuli nebo stroužek česneku.
- Do pomazánky se skvěle hodí i špetka sladké papriky nebo kurkumy pro zajímavější barvu.
Jak vajíčkovou pomazánku skladovat?
Domácí vajíčkovou pomazánku uchovávej v uzavřené nádobě v lednici. Nejlepší je ji sníst do 2–3 dnů, aby byla čerstvá a chutná.
Závěr
Vajíčková pomazánka je jednoduchá a univerzální pochoutka, která se dá připravit na mnoho způsobů. Verze s ricottou je krásně krémová a jemná, takže si na ní pochutnají i ti, kteří nemají rádi příliš tučné pomazánky. Vyzkoušej ji a dej vědět, jak ti chutnala! 😊
M&S