Připravit si domácí hummus je strašně jednoduché a jakmile ho jednou vyzkoušíš, nebudeš už si nikdy kupovat takový ten levný hummus z Lidlu. 😎 I když se říká, že ze sušené cizrny je výsledek ještě lepší, já hummus připravuju z cizrny konzervované, protože je to zkrátka rychlejší. S výsledkem jsme nadmíru spokojení, proto ho s tebou neváháme sdílet!
PŘIPRAV SI:
Na hummus
- cizrna konzerovaná – 500 g
- česnek – 2 stroužky
- šťáva z limetky – 1 ks
- sůl – 1 vrchovatá lžička
- římský kmín – drcený, 1 lžička
- mletá sladká č. paprika – 1 lžička
- tahini – 1 vrchovatá lžíce
- olivový olej – 120 ml
- vlažná voda – 70 ml
Na oblohu
- sýr halloumi
- tvoje oblíbená zelenina – já použila mrkev, cuketu a červenou papriku
- sůl, tymián, mletá červená paprika, sušený česnek – dle chuti
- bílý jogurt
POSTUP:
- Nejprve si připrav zeleninu. Mrkev, papriku a cuketu nakrájej na hranolky, pořádně okořeň, zakápni olivovým olejem a dej péct do troby na 200 °C (horkovzduch), ke konci můžeš teplotu snížit na 180 °C. Jde o to, aby se na hranolkách vytvořila zlatavá krusta, ale vevnitř zůstaly ještě hezky pevné a nebylo z nich bláto.
- Mezitím si připrav hummus. Cizrnu z konzervy nejrpve trochu propláchni od nálevu. Poté ji přendej do mixéru spolu s česnekem, limetkovou šťávou, veškerým kořením, vodou, olivovým olejem a pastou tahini. Jak vidíš na obrázku, pro ideální konzistenci by tekutina měla tak akorát překrývat cizrnu.
- Teď už jen zapni mixér a chvíli čekej, než se ti ze směsi vytvoří krásně krémový hummus. Jak moc jemně je hummus umixovaný záleží asi na kvalitě mixéru, ten náš je vždy trochu hrubší, ale to nám vůbec nevadí, naopak.
- Nakonec na troše olivového oleje opeč halloumi a podávej společně s hummusem, zeleninovými hranolky a trochou jogurtu, který výraznou chuť hummusu hezky zjemní.
TIP: Množství koření a pasty tahini můžeš upravit podle toho, jakou chuť hummusu chceš získat. Více tahini znamená více sezamové chuti, která ne uplně každému sedí, čím více mleté papriky přidáš, tím bude hummus sladší, a tak podobně. Pokud chceš raději jemný hummus s méně intenzivní chutí, začni jen se solí, a papriku a římský kmín úplně vynech.
Dobrou chuť přejí M&S 🤤