Připrav si s námi tu nejkřupavější domácí granolu, kterou budeš nejen s radostí přidávat do jogurtu, ale taky se párkrát nachytáš, jak jí chodíš na tajňačku ujídat do špajzu. Nejenže je její výroba snadná, ale granola je také zdravou a chutnou alternativou k cereáliím zakoupeným v obchodě. Tak pojďme na to!
co je granola?
Granola je zapečené a křupavé müsli. Základem granoly jsou ovesné vločky, ořechy, semínka a sladidlo, třeba med nebo javorový sirup. Často se přidává také sušené ovoce, jako jsou rozinky nebo brusinky, pro lepší chuť a texturu. Granola se hodí jako přísada do jogurtu, smoothie misek nebo ovesné kaše, ale bude ti chutnat i jen tak samotná. 🤤
proč si připravit domácí granolu
Kupovaná granola většinou obsahuje hodně cukru a dalších nežádoucích přísad. U domácí verze přidáš jen to, co chceš, klasický cukr můžeš nahradit zdravějšími alternativami, a co víc, z dlouhodobého hlediska je domácí granola cenově mnohem výhodnější. Tak pojďme na to!
DOMÁCÍ GRANOLA: RECEPT
Základem jsou vždy ovesné vločky. My doporučujeme použít jemné, které vytvoří takovou lepší, jemnější a křupavější konzistenci. Ostatní suroviny jsou v podstatě na tobě, co ti chutná. Neuvádíme přesné množství, protože vždy vše přidáváme od oka. Prostě trochu toho, trochu toho. 😊
PŘIPRAV SI
- jemné ovesné vločky – 2 hrnky
- cukr třtinový – 2 lžíce
- ořechy nasekané (my použili vlašské a lískové)
- slunečnicová semínka
- dýňová semínka
- chia semínka
- kokosové plátky
- brusinky a hrozinky
- skořice
- sůl (špetka)
- kokosový olej – 3 lžíce
- med/čekankový sirup – 3 lžíce
POSTUP
- Troubu předehřej na 145 °C.
- Všechny suché ingredience smíchej (kromě sušeného ovoce!) dohromady.
- V rendlíku nech pomalu rozpustit kokosový olej s medem nebo čekankovým sirupem (můžeš to i nakombinovat) a smíchej dohromady, aby se vše hezky spojilo.
- Tekutinu nalij na suchou směs a rukama pořádně promíchej, dokud se vše nespojí.
- Jakmile vznikne lepkavá hrudkovitá směs, přendej ji na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozprostři.
- Granolu peč 20-25 minut, dokud není zlatavá a křupavá. V průběhu pečení ji 3x promíchej, aby se všechny kousky hezky opekly. Na posledních 10 minut zvyš teplotu na 150 °C.
- Granolu vyndej z trouby a nech úplně vychladnout.
- Jakmile je granola studená, přidej do ní hrozinky a brusinky.
- Granolu skladuj ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Vydrží minimálně 2 týdny.
Pro lepší představu mrkni na video na našem Instagramu! 👀
View this post on Instagram