Domácí granola: recept na zapečené a křupavé müsli

Připrav si s námi tu nejkřupavější domácí granolu, kterou budeš nejen s radostí přidávat do jogurtu, ale taky se párkrát nachytáš, jak jí chodíš na tajňačku ujídat do špajzu. Nejenže je její výroba snadná, ale granola je také zdravou a chutnou alternativou k cereáliím zakoupeným v obchodě. Tak pojďme na to!

co je granola?

Granola je zapečené a křupavé müsli. Základem granoly jsou ovesné vločky, ořechy, semínka a sladidlo, třeba med nebo javorový sirup. Často se přidává také sušené ovoce, jako jsou rozinky nebo brusinky, pro lepší chuť a texturu. Granola se hodí jako přísada do jogurtu, smoothie misek nebo ovesné kaše, ale bude ti chutnat i jen tak samotná. 🤤

proč si připravit domácí granolu

Kupovaná granola většinou obsahuje hodně cukru a dalších nežádoucích přísad. U domácí verze přidáš jen to, co chceš, klasický cukr můžeš nahradit zdravějšími alternativami, a co víc, z dlouhodobého hlediska je domácí granola cenově mnohem výhodnější. Tak pojďme na to!

DOMÁCÍ GRANOLA: RECEPT

Základem jsou vždy ovesné vločky. My doporučujeme použít jemné, které vytvoří takovou lepší, jemnější a křupavější konzistenci. Ostatní suroviny jsou v podstatě na tobě, co ti chutná. Neuvádíme přesné množství, protože vždy vše přidáváme od oka. Prostě trochu toho, trochu toho. 😊

PŘIPRAV SI

  • jemné ovesné vločky2 hrnky
  • cukr třtinový2 lžíce
  • ořechy nasekané (my použili vlašské a lískové)
  • slunečnicová semínka
  • dýňová semínka
  • chia semínka
  • kokosové plátky
  • brusinky a hrozinky
  • skořice
  • sůl (špetka)
  • kokosový olej3 lžíce
  • med/čekankový sirup3 lžíce

POSTUP

  1. Troubu předehřej na 145 °C.
  2. Všechny suché ingredience smíchej (kromě sušeného ovoce!) dohromady.
  3. V rendlíku nech pomalu rozpustit kokosový olej s medem nebo čekankovým sirupem (můžeš to i nakombinovat) a smíchej dohromady, aby se vše hezky spojilo.
  4. Tekutinu nalij na suchou směs a rukama pořádně promíchej, dokud se vše nespojí.
  5. Jakmile vznikne lepkavá hrudkovitá směs, přendej ji na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozprostři.
  6. Granolu peč 20-25 minut, dokud není zlatavá a křupavá. V průběhu pečení ji 3x promíchej, aby se všechny kousky hezky opekly. Na posledních 10 minut zvyš teplotu na 150 °C.
  7. Granolu vyndej z trouby a nech úplně vychladnout.
  8. Jakmile je granola studená, přidej do ní hrozinky a brusinky.
  9. Granolu skladuj ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Vydrží minimálně 2 týdny.

Pro lepší představu mrkni na video na našem Instagramu! 👀

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milestones (@milestones_cz)

Přejem ti křupavé ranní snídaně! 🤤 Dej vědět, jestli si recept vyzkoušel/a a jak se ti povedl!

M&S

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru