Špagety aglio olio s krevetami

Čím víc objevujeme italskou kuchyni, tím víc nám chutná pasta na ty nejjednodušší způsoby. Protože když použiješ kvalitní ingredience, potřebuješ opravdu málo pro vytvoření delikátního pokrmu. 🤤 Na našem menu se stále častěji objevuje italská klasika – špagety aglio olio. Přidali jsme krevety pro trochu té mořské chuti a taky živin v podobě bílkovin. Pojď si je s námi připravit! 🍝

3 tipy, jak připravit aglio olio jako pravý Ital

  1. Nešetři na olivovém oleji: Použij kvalitní extra panenský olivový olej. Italská kuchyně na něm stojí!
  2. Nevař špagety „doměkka“: Těstoviny musí být al dente – pevné na skus. To je základ!
  3. Pozor na hořkost: Česnek ani petržel v aglio olio nesmí hořknout. Stačí je lehce osmahnout na mírném plameni a odstavit.

Zajímavost na závěr

Víš, že recept na špagety aglio olio je považován za „chudý pokrm“? V minulosti ho Italové vařili hlavně proto, že byl levný a ingredience měl každý doma. Přesto se tahle jednoduchost stala ikonou italské gastronomie! A když k tomu přidáš krevety, dostaneš verzi, která už má trochu ten „luxusní šmrnc“. 😉

Tak co, už se těšíš na vaření? Pojď si s námi připravit špagety aglio olio s krevetami – slibujeme, že si na nich pochutnáš stejně jako v tvé oblíbené italské trattorii! 🍴✨

Špagety aglio olio s krevetami: recept

Pokud miluješ italskou kuchyni, pak víš, že její kouzlo spočívá v jednoduchosti a kvalitních surovinách. Aglio olio je toho dokonalým příkladem. Tahle klasika pochází z Neapole a zvládne ji opravdu každý – pár ingrediencí, rychlá příprava a přitom výsledek, který tě přenese přímo na italské pobřeží. Přidáme k tomu ještě krevety a máme dokonalou kombinaci chutí! 🦐✨

Připrav si:

  • kvalitní pasta – 300 g
  • hladkolistá petržel
  • česnek – 3 stroužky
  • krevety – 300 g
  • chilli paprička – 1 ks
  • cherry rajčata – 10 ks
  • citronová šťávaz 1/2 citronu
  • olivový olej
  • pecorino

Postup:

  • Do většího hrnce dej vařit pastu. Nezapomeň, že voda by měla být dost slaná. Proto pak opatrně při dosolování ostatních ingrediencí. Na konci totiž budeš slanou vodu z těstovin přidávat do omáčky, tak ať to nepřepískneš! (nám už se to stalo 🤫)
  • Teď si připrav ingredience, pak je to totiž rychlovka! 2 stroužky česneku nakrájej na plátky, hrst petržele nasekej na drobno (dvě snítky si nech vcelku) a chilli papričku nakrájej na kolečka.
  • Na 3 lžících olivového oleje nech rozvonět 2 pokrájené stroužky česneku a dvě snítky petržele. Pozor, aby ti suroviny nezhořkly, smaž je pozvolna jen 1-2 minutky. Oboje z oleje vyndej.
  • Do česnekem a petrželí ovoněného oleje přidej krevety, trochu je osol a opékej, dokud nejsou krásně oranžové. Trvá to asi 2-3 minuty z každé strany. Pokud máš krevety předvařené, stačí je 2 minuty prohřát v horkém oleji. Hotové krevety děravou sběračkou vyndej.
  • Do pánve teď přidej nakrájenou chilli papričku, prolisovaný stroužek česneku a nasekanou petržel. Nech chvíli opékat. Pokud je to potřeba, přidej ještě trochu olivového oleje.
  • Vrať zpět krevety, přidej rozpůlená cherry rajčata, promíchej a chvíli opékej, aby se chutě hezky spojily dohromady.
  • Přidej pastu uvařenou al dente. Spolu s tím také sběračku vody z těstovin, šťávu z půlky citronu a hrst nastrouhaného pecorina. Míchej, dokud se vše nespojí a pasta se neobalí krásně krémovou omáčkou. Pokud chceš ještě více krémovosti, přidej další sběračku vody z těstovin. Těstoviny ji pojmou opravdu hodně.
  • Osol a opepři dle chuti a servíruj s nastrouhaným pecorinem.

PS: Máš raději bohatší omáčky? Pak nesmíš minout naše vytuněné boloňské ragú!

Dobrou chuť!
M&S

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru