Čím víc objevujeme italskou kuchyni, tím víc nám chutná pasta na ty nejjednodušší způsoby. Protože když použiješ kvalitní ingredience, potřebuješ opravdu málo pro vytvoření delikátního pokrmu. 🤤 Na našem menu se stále častěji objevuje italská klasika – špagety aglio olio. Přidali jsme krevety pro trochu té mořské chuti a taky živin v podobě bílkovin. Pojď si je s námi připravit! 🍝
3 tipy, jak připravit aglio olio jako pravý Ital
- Nešetři na olivovém oleji: Použij kvalitní extra panenský olivový olej. Italská kuchyně na něm stojí!
- Nevař špagety „doměkka“: Těstoviny musí být al dente – pevné na skus. To je základ!
- Pozor na hořkost: Česnek ani petržel v aglio olio nesmí hořknout. Stačí je lehce osmahnout na mírném plameni a odstavit.
Zajímavost na závěr
Víš, že recept na špagety aglio olio je považován za „chudý pokrm“? V minulosti ho Italové vařili hlavně proto, že byl levný a ingredience měl každý doma. Přesto se tahle jednoduchost stala ikonou italské gastronomie! A když k tomu přidáš krevety, dostaneš verzi, která už má trochu ten „luxusní šmrnc“. 😉
Tak co, už se těšíš na vaření? Pojď si s námi připravit špagety aglio olio s krevetami – slibujeme, že si na nich pochutnáš stejně jako v tvé oblíbené italské trattorii! 🍴✨
Špagety aglio olio s krevetami: recept
Pokud miluješ italskou kuchyni, pak víš, že její kouzlo spočívá v jednoduchosti a kvalitních surovinách. Aglio olio je toho dokonalým příkladem. Tahle klasika pochází z Neapole a zvládne ji opravdu každý – pár ingrediencí, rychlá příprava a přitom výsledek, který tě přenese přímo na italské pobřeží. Přidáme k tomu ještě krevety a máme dokonalou kombinaci chutí! 🦐✨
Připrav si:
- kvalitní pasta – 300 g
- hladkolistá petržel
- česnek – 3 stroužky
- krevety – 300 g
- chilli paprička – 1 ks
- cherry rajčata – 10 ks
- citronová šťáva – z 1/2 citronu
- olivový olej
- pecorino
Postup:
- Do většího hrnce dej vařit pastu. Nezapomeň, že voda by měla být dost slaná. Proto pak opatrně při dosolování ostatních ingrediencí. Na konci totiž budeš slanou vodu z těstovin přidávat do omáčky, tak ať to nepřepískneš! (nám už se to stalo 🤫)
- Teď si připrav ingredience, pak je to totiž rychlovka! 2 stroužky česneku nakrájej na plátky, hrst petržele nasekej na drobno (dvě snítky si nech vcelku) a chilli papričku nakrájej na kolečka.
- Na 3 lžících olivového oleje nech rozvonět 2 pokrájené stroužky česneku a dvě snítky petržele. Pozor, aby ti suroviny nezhořkly, smaž je pozvolna jen 1-2 minutky. Oboje z oleje vyndej.
- Do česnekem a petrželí ovoněného oleje přidej krevety, trochu je osol a opékej, dokud nejsou krásně oranžové. Trvá to asi 2-3 minuty z každé strany. Pokud máš krevety předvařené, stačí je 2 minuty prohřát v horkém oleji. Hotové krevety děravou sběračkou vyndej.
- Do pánve teď přidej nakrájenou chilli papričku, prolisovaný stroužek česneku a nasekanou petržel. Nech chvíli opékat. Pokud je to potřeba, přidej ještě trochu olivového oleje.
- Vrať zpět krevety, přidej rozpůlená cherry rajčata, promíchej a chvíli opékej, aby se chutě hezky spojily dohromady.
- Přidej pastu uvařenou al dente. Spolu s tím také sběračku vody z těstovin, šťávu z půlky citronu a hrst nastrouhaného pecorina. Míchej, dokud se vše nespojí a pasta se neobalí krásně krémovou omáčkou. Pokud chceš ještě více krémovosti, přidej další sběračku vody z těstovin. Těstoviny ji pojmou opravdu hodně.
- Osol a opepři dle chuti a servíruj s nastrouhaným pecorinem.
PS: Máš raději bohatší omáčky? Pak nesmíš minout naše vytuněné boloňské ragú!
Dobrou chuť!
M&S