Jestli je nějaké jídlo, do kterého jsem doslova zamilovaná, tak je to boloňské ragú. Miluju tohle jídlo od začátku do konce. Už když se začne smažit zelenina na másle a vůně se line kuchyní, já se spokojeně usmívám a těším se na výsledek! Baví mě pozorovat, jak se s přidáním jednotlivých ingrediencí proměňují vůně, chutě se prolínají, je to nádhera 🤗 Takže už je ti asi jasné, že tenhle recept mám fakt vychytaný. Vyzkoušela jsem jich několik a tenhle recept na boloňské ragú je takovou kombinací všeho, co mě kde zaujalo.
Než se pustíme do receptu, pojďme si vyjasnit dvě věci! 🙌🏻
- Boloňské ragú není omáčka, ale masové ragú. Výraz „ragú“ pochází z francouzštiny a označuje dušený pokrm. Na rozdíl od omáček, které jsou obvykle na bázi tekutin, se ragú vyznačuje značným množstvím masa.
- K boloňskému ragú se tradičně podávají tagliatelle, ne špagety. Důvod je ten, že tagliatelle mají širší plochý tvar a lépe tak unesou těžké ragú. (Ale i já ragú většinou dělám se špagetami, možná je to zvyk, ale prostě mi to chutná víc 🤭)
Příprava pravého boloňského ragú vyžaduje trpělivost a kvalitní suroviny. Každý prvek, od výběru masa až po druh použitého vína, přispívá k výsledné chuti. Není to pokrm, který by se měl uspěchat. Boloňské ragú je zkrátka důkazem krásy italské kuchyně – jednoduché suroviny připravené s péčí, jejichž výsledkem jsou naprosto boží pokrmy ❤
Recept na boloňské ragú
Z níže uvedeného množství ingrediencí připravíš ragú na cca 8 porcí. Pošmákne si tak celá rodina! 🤍
Připrav si
- máslo – 1 lžíce
- mrkev – 2-3 ks dle velikosti
- řapíkatý celer – 2 řapíky
- cibule – 1 ks
- rajský protlak – 140 g
- mleté hovězí maso – 800 g
- oregano – 1 lžíce
- plechovka sekaných rajčat – 1 ks
- červené víno – 3 dc
- bobkový list – 2 ks
- hřebíček – 2-3 ks
- sůl, pepř
- čerstvá pasta & parmazán k podávání
Postup
- Nejprve očisti mrkev, řapíkatý celer a cibuli a nakrájej vše na kostičky. Dej opékat na lžíci másla. Trochu osol. (Tohle je trik od Zdeňka Pohlreicha, vše vždy trochu osolit. Hned se zvýrazní chutě a když to budeš dělat při každém kroku, sůl se v pokrmu hezky uleží a výsledný pokrm bude krásně dochucený).
- Mezitím na vedlejší pánvi opeč hovězí maso. Žádný tuk nepřidávej, maso pustí ten svůj a není tak žádný další potřeba. Jakmile se maso trochu zatáhne, osol ho, opepři a přidej oregano, které maso hezky ovoní.
- Když je zelenina opečená do zlatova, přidej rajčatový protlak, promíchej a opékej ještě chvíli. Protlak trochu zkaramelizuje a získá výraznější chuť.
- Z pánve přendej maso k zelenině děravou naběračkou tak, aby v pánvi zůstal výpek z masa. Do výpeku přilij červené víno a povař 2 minutky. Přilij k masu a zelenině.
- Nakonec přidej plechovku sekaných rajčat, trochu vody (tak 300 ml), bobkový list, hřebíček, pořádně osol a opepři, promíchej a pod pokličkou nech dusit na mírném ohni 3 hodiny. Na poslední hodinu pokličku sundej, aby se omáčka ještě zredukovala a chutě zkoncentrovaly.
- No a teď už máš provoněný byt jako blázen, takže stačí uvařit dobré, ideálně čerstvé, tagliatelle nebo špagety, nastrouhat parmazán, nalít si skleničku dobrého červeného vína a vychutnávat! 🤤👌🏻
Dobrou chuť přejí Michal & Sabča! 🤍