Poctivé boloňské ragú: recept

Jestli je nějaké jídlo, do kterého jsem doslova zamilovaná, tak je to boloňské ragú. Miluju tohle jídlo od začátku do konce. Už když se začne smažit zelenina na másle a vůně se line kuchyní, já se spokojeně usmívám a těším se na výsledek! Baví mě pozorovat, jak se s přidáním jednotlivých ingrediencí proměňují vůně, chutě se prolínají, je to nádhera 🤗 Takže už je ti asi jasné, že tenhle recept mám fakt vychytaný. Vyzkoušela jsem jich několik a tenhle recept na boloňské ragú je takovou kombinací všeho, co mě kde zaujalo.

Než se pustíme do receptu, pojďme si vyjasnit dvě věci! 🙌🏻

  1. Boloňské ragú není omáčka, ale masové ragú. Výraz „ragú“ pochází z francouzštiny a označuje dušený pokrm. Na rozdíl od omáček, které jsou obvykle na bázi tekutin, se ragú vyznačuje značným množstvím masa.
  2. K boloňskému ragú se tradičně podávají tagliatelle, ne špagety. Důvod je ten, že tagliatelle mají širší plochý tvar a lépe tak unesou těžké ragú. (Ale i já ragú většinou dělám se špagetami, možná je to zvyk, ale prostě mi to chutná víc 🤭)

Příprava pravého boloňského ragú vyžaduje trpělivost a kvalitní suroviny. Každý prvek, od výběru masa až po druh použitého vína, přispívá k výsledné chuti. Není to pokrm, který by se měl uspěchat. Boloňské ragú je zkrátka důkazem krásy italské kuchyně – jednoduché suroviny připravené s péčí, jejichž výsledkem jsou naprosto boží pokrmy ❤

Recept na boloňské ragú

Z níže uvedeného množství ingrediencí připravíš ragú na cca 8 porcí. Pošmákne si tak celá rodina! 🤍

Připrav si

  • máslo1 lžíce
  • mrkev 2-3 ks dle velikosti
  • řapíkatý celer 2 řapíky
  • cibule 1 ks
  • rajský protlak140 g
  • mleté hovězí maso800 g
  • oregano 1 lžíce
  • plechovka sekaných rajčat1 ks
  • červené víno3 dc
  • bobkový list 2 ks
  • hřebíček2-3 ks
  • sůl, pepř
  • čerstvá pasta & parmazán k podávání

Postup

  1. Nejprve očisti mrkev, řapíkatý celer a cibuli a nakrájej vše na kostičky. Dej opékat na lžíci másla. Trochu osol. (Tohle je trik od Zdeňka Pohlreicha, vše vždy trochu osolit. Hned se zvýrazní chutě a když to budeš dělat při každém kroku, sůl se v pokrmu hezky uleží a výsledný pokrm bude krásně dochucený).
  2. Mezitím na vedlejší pánvi opeč hovězí maso. Žádný tuk nepřidávej, maso pustí ten svůj a není tak žádný další potřeba. Jakmile se maso trochu zatáhne, osol ho, opepři a přidej oregano, které maso hezky ovoní.
  3. Když je zelenina opečená do zlatova, přidej rajčatový protlak, promíchej a opékej ještě chvíli. Protlak trochu zkaramelizuje a získá výraznější chuť.
  4. Z pánve přendej maso k zelenině děravou naběračkou tak, aby v pánvi zůstal výpek z masa. Do výpeku přilij červené víno a povař 2 minutky. Přilij k masu a zelenině.
  5. Nakonec přidej plechovku sekaných rajčat, trochu vody (tak 300 ml), bobkový list, hřebíček, pořádně osol a opepři, promíchej a pod pokličkou nech dusit na mírném ohni 3 hodiny. Na poslední hodinu pokličku sundej, aby se omáčka ještě zredukovala a chutě zkoncentrovaly.
  6. No a teď už máš provoněný byt jako blázen, takže stačí uvařit dobré, ideálně čerstvé, tagliatelle nebo špagety, nastrouhat parmazán, nalít si skleničku dobrého červeného vína a vychutnávat! 🤤👌🏻

Dobrou chuť přejí Michal & Sabča! 🤍

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru