Sezóna cukety je v plném proudu, ty už jsi jich sklidil/a hromadu a uvařil/a jsi snad všechno recepty z cukety – cuketová polévka, cuketová buchta, cuketové placičky aaaaa co dál? Ještě než se s tímhle druhem tykve pocházejícím ze Střední Ameriky definitivně rozloučíš, vyzkoušej zapečené cuketové pizzy. Tenhle rychlý, jednoduchý a zdravý recept určitě zůstane ve tvé cuketové kuchařce! 👨🏼🍳
Ještě než se vrhneme do receptu, mrkni na to, jaké látky cuketa obsahuje. Protože na první dobrou se může zdát, že je to jen dužina plán vody, ale cuketa je ve skutečnosti nutriční hvězda! Je dobrým zdrojem:
- Vitamínu C: posiluje imunitu a tvorbu kolagenu
- Draslíku: reguluje krevní tlak a funkci svalů
- Vitamínu A: nezbytný pro zdravý zrak a pokožku
- Manganu: podporuje zdraví kostí a metabolismus
- Vlákniny: podporuje zdraví trávicího traktu a udržuje pocit sytosti
PŘIPRAV SI:
- 1 velkou cuketu (může být i lilek) nebo více menších
- olivový olej
- koření (sůl, oregano, bazalka nebo třeba koření na grilovanou zeleninu od Vitany)
- tapenádu ze sušených rajčat nebo pesto ze sušených rajčat
- rajčatovou passatu
- parmskou šunku nebo dobrou dušenou šunku
- mozarellu
POSTUP:
- Cuketu nakrájej na asi 1 cm tlusté plátky, osol, okořeň, pokapej oliváčem a dej předpéct na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Mezitím si smíchej rajčatovou tapenádu (kupujeme v Albertu) nebo rajčatové pesto s trochou rajčatové passaty. Získáš tak skvělou rajčatovou chuť a více omáčky, takže cukety budou šťavnatější. 😊
- Předpečené cukety potřy hojně připravenou omáčkou, poklaď šunkou a posyp strouhanou mozarellou. My jsme zkoušeli použít i veganskou mozarellu a chutnalo to moc dobře!
- Cukety ještě trochu zakápni oliváčem (toho není nikdy dost) a dej zapéct do trouby na 180-200 °C.
- Jakmile je povrch zlatavý, máš hotovo!
PS: pokud recept připravuješ z lilku, nech ho před tím tzv. vyplakat (aby nebyl hořký) – lilek nasol a nech 10 minut odstát, poté kuchyňskými ubrousky otři vodu a to samé zopakuj z druhé strany
Dobrou chuť!
M&S