Když nevíš, co upéct, upeč bábovku! Bábovka je stálice, která nikdy nezklame. My jsme poprvé vyzkoušeli jablečnou verzi, protože letošní úroda byla opravdu hojná. Velmi mile nás překvapila její příjemná jablečně-skořicová chuť a vláčnost, vyzkoušej jablečnou bábovku taky! 🍎
Připrav si:
- Hladká mouka – 150 g
- Špaldová mouka clz. – 150 g
- Prdopeč – 1 sáček
- Citronová kůra – ½ citronu
- Vejce – 4 ks
- Skořice – 1 lžička
- Třtinový cukr – 150 g
- Jablečné pyré – 1 jablko na kostičky bez slupky, 100 ml vody, 1 lžíce medu (povař společně 30 minut a rozmixuj na pyré)
- Jablko – 1 ks, nastrouhané na jemno
- Máslo – na vymazání formy
Postup:
- Do mísy prosej obě mouky a prášek do pečiva, přidej nastrouhanou citronovou kůru.
- Do jiné mísy dej vejce pokojové teploty, skořici a třtinový cukr a vyšlehej do světlé pěny, trvá to pár minut.
- Do vaječné směsi postupně za stálého šlehání přidávej směs mouky a prášku do pečiva.
- Nakonec přidej vychladlé jablečné pyré a jemně nastrouhané jablko a naposledy prošlehej.
- Formu na bábovku vymaž máslem a vysyp moukou a přelij do ní připravené těsto.
- Jablečnou bábovku peč v troubě na horní a spodní ohřev a 160 °C. Trvá to cca 40-45 minut.
Tip: Kdybys pekl/a bábovku na více stupňů, mohla by popraskat, na vrch se vysušit a uvnitř zůstat syrová. Správně upečenou bábovku poznáš nejlépe metodou zapíchnuté špejle, která by po vytažení měla být suchá.
Dobrou chuť! 🧡
M&S