Svatomartinské rohlíčky – recept

Upeč si s námi bohatě plněné svatomartinské rohlíčky. Je libo s makovou náplní, ořechovou nebo raději povidla? To všechno tu najdeš! Připrav se na voňavé těsto, vynikající náplň a tradici, která má kořeny v časech, kdy Martin nebyl jen v kalendáři, ale taky na koni. 🐎 Než se pustíme do receptu, pojďme si o svatomartinských rohlíčcích něco říct.

Svatomartinské rohlíčky – tradice

Svatý Martin je patronem chudých, a tak není divu, že jeho svátek provázejí bohaté hostiny. Tradice pečení svatomartinských rohlíčků sahá až do středověku, kdy se rohlíčky pekly na oslavu hojnosti a příchodu zimy. Právě kolem svatého Martina končívala sklizeň, hospodáři skládali účty, a tak bylo na čase si trochu osladit život – doslova. Tyhle rohlíčky se tradičně plnily mákem nebo ořechy, aby byly vydatné a syté. Dříve se jim taky říkalo „podkovy svatého Martina“ – protože prý mají přinášet štěstí. Takže nejenom, že si pochutnáš, ale třeba si s každým kouskem kousek toho štěstíčka i ukousneš. 🍀

Recept na svatomartinské rohlíčky

Připrav si na těsto:

  • hladká mouka – 500 g
  • cukr krupice – 60 g
  • měkké máslo – 300 g
  • žloutky – 3 ks
  • mléko – 125 ml
  • sůl – 1 lžička
  • čerstvé droždí – 20 g
  • vanilkový lusk – 1 ks
  • kůra z citronu – 1 ks

Mléko zahřej asi na 40 °C a dej do něj rozpustit droždí. Do mísy od robota prosej mouku, přidej mlédko s rozpuštěným droždím, žloutek, cukr, máslo na kostičky, sůl, citronovou kůru, semínka z vanilky a pust robota. Nejprve ho zapni na nižší rychlost, na těsto se nesmí chvátat. Po 10 minutách zvyš rychlost a dalších 10 minut nech hnětat. Hotové těsto poznáš tak, že se bude odlepovat od stěn. Takto připravené těsto ještě párkrát rukama promni a nech 20 minut odpočívat pod potravinářskou folií.

Připrav si na ořechovou náplň:

  • mleté vlašské ořechy – 200 g
  • moučkový cukr – 120 g
  • bílky – ze 2 vajec

Mleté vlašské ořechy smíchej s cukrem a bílky. Je to trochu „hatlámo patlámo“, ale výsledek stojí za to. Všichni se u nás doma shodli na tom, že právě ořechová náplň je nejlepší. Před plněním ji nech vychladnout v lednici, aby se s ní pak lépe manipulovalo.

Připrav si na makovou náplň:

  • mletý mák – 200 g
  • cukr krupice – 133 g
  • mléko – 133 ml
  • vanilkový lusk – 1
  • citronova kůra – z 1 citronu
  • špatka soli
  • trocha skořice
  • trocha rumu

Mletý mák v kastrůlku zahřej spolu s mlékem a cukrem. Přidej semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru, sůl, skořici, rum a společně pár minut povař. Pak nech vychladnout v lednici.

Jak smotat svatomartinské rohlíčky?

  1. Z těsta rukama vytvaruj tlustý válec, ten rozděl na čtvrtiny a každou čtvrtku pak opět rukama rozválej na tenčí váleček. Ten rozkrájej na 10 menších kousků. Tak získáš 40 stejně velkých kousků těsta.
  2. Z kousku těsta v ruce vytvoř kuličku, dej na pomoučený vál a válečkem rozválej do tvaru kruhu. Těsto by mělo být tenké cca 2 mm.
  3. Na kraj těsta dej pomocí lžiček nebo ideálně pomocí cukrářské špičky náplň dle tvé volby (můžeš použít připravenou makovou nebo ořechovou náplň, ale taky povidla nebo třeba nutellu 😋).
  4. Od kraje těsto zabal do válečku a z něj pak vytvoř tvar rohlíčku. Konec těsta uzavři, aby ti při pečení nevytekla náplň. Rohlíčky přemísti na plech a potři rozšlehaným vajíčkem.
  5. Svatomartinské rohlíčky peč na cca 20 – 25 minu na 180 °C (horní i spodní ohřev).

Tak co, máš chuť na rohlíček a dávku tradice? Neváhej a pusť se do toho!

Úspěšné pečení přejí M&S! 🤍

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru