Kuřecí prso s mozzarellou, sušenými rajčaty a dýňovo-batátovým pyré

Kuřecí maso patří k mým oblíbeným. Někdo ho zavrhuje, protože je oproti tučnějším druhům mas sušší, ale dá se připravit i tak, aby ti šťáva skoro vytékala z úst. 🤤 Jednou z mých oblíbených úprav je kuřecí prso plněné vším, co mám ráda a co masu zároveň zajistí šťavnatost a lahodnou chuť. Přílohy mohou být různé, já jsem v období podzimu zvolila pyré z dýně a batátů. Překvapilo mě, jak se po batátech nasládlé pyré ke slanému masu krásně hodí. Vyzkoušej tuhle mňamku taky a poděl se s námi o dojmy! 🧡

PŘIPRAV SI (NA 4 PORCE):

Na šťavnatá kuřecí prsa

  • kuřecí prsa – 4 ks
  • pomazánkové máslo
  • sušená rajčata
  • listový špenát
  • mozzarella – 1 ks
  • sůl, pepř
  • kůra z půlky citronu
  • olivový olej

Na dýňovo-batátové pyré

  • dýně Hokkaidó – 400 g
  • batát – 400 g
  • česnek – 4 stroužky
  • muškátový oříšek – 1/2 lžičky
  • tymián – 1 lžička
  • sůl
  • zeleninový bujón – 1/2 kostky
  • smetana na vaření 12%

POSTUP

  1. Nejprve si připrav ingredience na pyré, protože dýně a batáty budeš opékat v troubě. Pyré tak díky tomu získá mnohem intenzivnější a plnější chuť. Troubu si předehřej na 200°C horkovzduch. Dýni a batát nakrájej na kostky a dej na pekáč vyložený pečicím papírem.
  2. Přidej 4 stroužky česneku ve slupce (bez slupky by se česnek spálil), a okořeň tymiánem, muškátovým oříškem a štědrou dávkou soli. Zakápni olivovým olejem, pořádně promíchej a dej péct, dokud nebude zelenina zlatavá. Trvá to asi 30 minut. Mezitím máš čas na přípravu kuřecích prsou.
  3. Kuřecí prsa podélně nakroj tak, aby ti vznikl tzv. motýlek. Naklepej je paličkou, aby plocha byla dostatečně velká a tenká, ale pozor, aby si je nerozklepal/a moc, pak by se při balení trhala.
  4. Kuřecí prrso pořádně osol a opepři. Pravou část potři pomazánkovým máslem. Jak se šťáva z kuřecího prsa při pečení spojí s pomazánkovým máslem, vznikne vynikající sůsek a pokrm bude krásně šťavnatý!
  5. Kuřecí prso naplň lístky špenátu, na ně dej mozzarellu, sušená rajčata a nakonec opět pár lístků špenátu.
  6. Levou část masa přehni přes pravou, vznikne tak kapsa. Tu po stranách a na přední straně zpevni za pomoci párátek.
  7. Kapsu ještě osol a opepři, posyp trochou kůry z citronu a zakápni olivovým olejem. Dej péct do trouby vyhřáté na 180 °C (program horní + spodní ohřev) na asi 40 minut.
  8. Nyní se vrátíme k pyré z dýně a batátů. V hrnci si rozpusť polovinu bujónu v troše horké vody (cca 250-300 ml), raději méně než více, pyré můžeš případně vždy naředit. Opečenou zeleninu a česnek vymáčknutý ze slupky přidej do hrnce. Vlij trochu smetany na vaření (může být i rostlinná) a vše rozmixuj do hladka.
  9. A teď už nezbývá než vše naservírovat! Při pečení se uvolní poměrně dost šťávy, tou při servírování maso i kaši přelij.

Dobrou chuť přejí M&S! 🤤

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru