Rychlý rebarborový koláč s drobenkou

Jak zpracovat rebarboru? Rebarbora je příbuzná šťovíku, což už ti jistě napoví, že bude hodně kyselá. Jedlé jsou jen řapíkaté stonky, listy jsou jedovaté. Takže co s ní? Vezmi si příslušný nástroj a stonek rebarbory odřízni od rostliny, poté odřízni list, aby ti zůstal jen stonek samotný. A teď se vrať zpět k našemu článku a upeč delikátní rebarborový koláč, na kterém si smlsne celá rodina! 🤗

Rebarborový koláč: recept

Připrav si (na pekáč 40 x 30 cm):

  • stonky rebarbory4 velké ks
  • vejce 2 ks
  • krupicový cukr 1 hrnek
  • olej 1/2 hrnku
  • bílý jogurt 300 g
  • polohrubá mouka2 hrnky
  • kypřicí prášek do pečiva1 sáček

Na drobenku:

  • máslo 70 g
  • krupicový cukr 70 g
  • hrubá mouka100 g

Postup:

  1. Stonky rebarbory nožem oloupej. Jde to snadno, nůž přilož na hranu stonku a pomocí prstu a nože stáhni svrchní dřevnatější část.
  2. Rebarboru poté nakrájej na půlcentimetrové kousky, dej do mísy a posyp 1/2 připraveného cukru a pořádně promíchej. Nech 20 minut odstát. Díky tomu rebarbora ztratí část kyselosti (aneb stane se poživatelnou) a trochu změkne.
  3. V jiné míse ušlehej vajíčka s cukrem do pěny, přidej olej a jogurt, opět prošlehej a na konec přidej mouku prosátou s kypřicím práškem. Pořádně promíchej, aby v těstě nebyly žádné hrudky.
  4. Teď si připrav drobenku. Lehce povolené máslo nakrájej na kostky, přidej mouku a cukr a prsty promni, dokud nevzikne sypká drobenka.
  5. Na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou vylij těsto. Těsto má hustší konzistenci, neboj se ho stěrkou rozetřít po celé šířce, v troubě hezky nabyde. Těsto poklaď rebarborou, když se tam dostane i šťáva, kterou rebarbora pustila, jedině dobře!
  6. Nakonec posyp koláč drobenkou a dej péct do vyhřáté trouby na 180 °C horkovzduch. Koláč se peče asi 25 – 35 minut, záleží na výkonu tvojí trouby, ale jakmile bude povrch zlatavý a špejle po zapíchnutí suchá, je hotovo 👌🏻

PS: Těsto je dost univerzální, koláč bude chutnat skvěle i s meruňkami nebo třešněmi. 😍

Dobrou chuť! ☕

M&S

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru