Jak zpracovat rebarboru? Rebarbora je příbuzná šťovíku, což už ti jistě napoví, že bude hodně kyselá. Jedlé jsou jen řapíkaté stonky, listy jsou jedovaté. Takže co s ní? Vezmi si příslušný nástroj a stonek rebarbory odřízni od rostliny, poté odřízni list, aby ti zůstal jen stonek samotný. A teď se vrať zpět k našemu článku a upeč delikátní rebarborový koláč, na kterém si smlsne celá rodina! 🤗
Rebarborový koláč: recept
Připrav si (na pekáč 40 x 30 cm):
- stonky rebarbory – 4 velké ks
- vejce – 2 ks
- krupicový cukr – 1 hrnek
- olej – 1/2 hrnku
- bílý jogurt – 300 g
- polohrubá mouka – 2 hrnky
- kypřicí prášek do pečiva – 1 sáček
Na drobenku:
- máslo – 70 g
- krupicový cukr – 70 g
- hrubá mouka – 100 g
Postup:
- Stonky rebarbory nožem oloupej. Jde to snadno, nůž přilož na hranu stonku a pomocí prstu a nože stáhni svrchní dřevnatější část.
- Rebarboru poté nakrájej na půlcentimetrové kousky, dej do mísy a posyp 1/2 připraveného cukru a pořádně promíchej. Nech 20 minut odstát. Díky tomu rebarbora ztratí část kyselosti (aneb stane se poživatelnou) a trochu změkne.
- V jiné míse ušlehej vajíčka s cukrem do pěny, přidej olej a jogurt, opět prošlehej a na konec přidej mouku prosátou s kypřicím práškem. Pořádně promíchej, aby v těstě nebyly žádné hrudky.
- Teď si připrav drobenku. Lehce povolené máslo nakrájej na kostky, přidej mouku a cukr a prsty promni, dokud nevzikne sypká drobenka.
- Na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou vylij těsto. Těsto má hustší konzistenci, neboj se ho stěrkou rozetřít po celé šířce, v troubě hezky nabyde. Těsto poklaď rebarborou, když se tam dostane i šťáva, kterou rebarbora pustila, jedině dobře!
- Nakonec posyp koláč drobenkou a dej péct do vyhřáté trouby na 180 °C horkovzduch. Koláč se peče asi 25 – 35 minut, záleží na výkonu tvojí trouby, ale jakmile bude povrch zlatavý a špejle po zapíchnutí suchá, je hotovo 👌🏻
PS: Těsto je dost univerzální, koláč bude chutnat skvěle i s meruňkami nebo třešněmi. 😍
Dobrou chuť! ☕
M&S