Když se řekne podzim, vybaví se mi vůně skořice, právě dozrálá jablka ze zahrádky a slaďoučké domácí marmelády od mojí maminky. Proto jsme si s Michalem vymazlili ovesnou kaši tak, aby obsahovala všechno výše zmíněné. Pak jsou ta podzimní rána o tolik krásnější! 🧡
PŘIPRAV SI (na 2-3 porce):
Na ovesnou kaši
- ovesné vločky – 70 g
- mandlové mléko – 500 ml
- jablko – 3/4, nastrouhané nahrubo
- skořice – 1 lžička
- sůl – špetka
Na máslová jablíčka
- jablko – zbylá 1/4
- máslo/ghí
- skořice – špetka
- vanilková esence – pár kapek
- agávový/čekankový sirup – 1 lžička
Na ozdobu
- bílý jogurt
- lískové ořechy
- ostružinová marmeláda
postup:
- Nejprve si připrav suroviny na ozdobu. Lískové ořechy krátce opraž na pánvi a nasekej. 1/4 jablka nakrájej na plátky a společně s trochou skořice, vanilkové esence a agávového sirupu pozvolna opékej na másle nebo ghí. Nech je tam klidně několik minut žít vlastním životem a jednou za čas trochu promíchni. Jakmile ti jimi bude vonět celá kuchyň a budou leskle zlatavá, je hotovo.
- Teď přichází na řadu ta nejvoňavější a nejkrémovější ovesná kaše. 🤤 Do rendlíku nasyp všechno pro přípravu kaše určené a promíchej. Kaše by se měla vařit na mírném plameni, pozvolna a za stálého míchání. Záleží, jaký máš sporák, ale já ze začátku zapnu plotýnku na tu nejvyšší teplotu, abych směs pořádně rozehřála, a jakmile začne trochu bublat, stáhnu plamen a vařím kaši pozvolna. Celkem mi vaření kaše zabere maximálně 10 minut. Ovesnou kaši nalij do misek a ozdob jogurtem (ten dodá kaši potřebnou porci bílkovin), ořechy, marmeládou a jablíčky, případně si kaši doslaď sirupem. Nám nejvíc chutná čekankový nebo datlový.
Samozřejmě úplně nejlepší bude, když si kaši ozdobíš tím, co ti nejvíc chutná. Ale základem je krásně krémová konzistence. Nemám ráda, když jsou kaše husté, že by v nich lžíce stála, a člověku jdou těžko do krku. Pokud to máš stejně, jako já, zaručuju ti, že si pochutnáš. 👌🏻
DOBROU CHUŤ PŘEJÍ M&S!