Jak zpracovat medvědí česnek? Připrav si jednoduché pesto!

Medvědí česnek, známý také jako lesní česnek, je příbuzný pažitky, česneku a cibule a medvědí se mu říká jednoduše proto, že je to první potrava, kterou medvědi po svém dlouhém zimním spánku vyhledávají. 🐻 Snoubí se v něm výrazná chuť česneku se svěžestí bylinek, a protože roste jen kratičkou dobu, neváhej a připrav si z něj spolu s námi jednoduché a chuťově výrazné pesto! 🍀

Proč pesto z medvědího česneku?

Medvědí česnek je naprosto úžasná bylina s výraznou chutí a pozitivními účinky na zdraví. 🍀 Ale jeho sezóna trvá pouze od března do konce května, proto jakmile začne medvědí česnek růst, neváhej a připrav si z něj něco dobrého. Jednou z variant je pesto, které má díky česnekové chuti medvědího česneku výraznou chuť a využiješ ho nejen na těstoviny, ale super bude třeba jako pomazánka na opečený chléb, topping na míchaná vajíčka, my jsme si s pestem dokonce potřeli hovězí burger a bylo to delikátní! 🤤

Špagety s pestem z medvědího česneku

jak na pesto z medvědího česneku?

Příprava tohoto chuťově výrazného potěšení ti nezabere víc než 15 minut. Pojďme na to!

Připrav si:

  • medvědí česnek100g
  • piniové oříšky25 g
  • kešu ořechy25 g
  • pecorino romano50 g
  • olivový olej75 ml
  • sůl

Postup:

  1. Nejprve začni medvědím česnekem. Oper ho pod studenou vodu a nech pořádně okapat, případně listy osuš papírovou utěrkou.
  2. Osušené listy medvědího česneku nejprve v mixéru rozdrť na menší kusy. Ořechy opraž na sucho na pánvi do zlatova, získají tak výraznější oříškovou chuť.
  3. Poté do mixéru k nasekanému medvědímu česneku přidej nastrouhané pecorino romano, opražené ořechy a olivový olej a vše umixuj na pesto. Dosol podle chuti a případně znovu lehce promixuj.
  4. Pesto z medvědího česneku přendej do uzavíratelných sklenic, vršek pesta polij olivovým olejem tak, aby olej zcela pesto překrýval. Zajistíš tak konzervaci a pesto vydrží déle.

Nejlepší je pesto spotřebovat co nejdříve, aby bylo hezky čerstvé. V lednici vydrží zhruba týden.

Dobrou chuť! 🍀

M&S

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru