Medvědí česnek, známý také jako lesní česnek, je příbuzný pažitky, česneku a cibule a medvědí se mu říká jednoduše proto, že je to první potrava, kterou medvědi po svém dlouhém zimním spánku vyhledávají. 🐻 Snoubí se v něm výrazná chuť česneku se svěžestí bylinek, a protože roste jen kratičkou dobu, neváhej a připrav si z něj spolu s námi jednoduché a chuťově výrazné pesto! 🍀
Proč pesto z medvědího česneku?
Medvědí česnek je naprosto úžasná bylina s výraznou chutí a pozitivními účinky na zdraví. 🍀 Ale jeho sezóna trvá pouze od března do konce května, proto jakmile začne medvědí česnek růst, neváhej a připrav si z něj něco dobrého. Jednou z variant je pesto, které má díky česnekové chuti medvědího česneku výraznou chuť a využiješ ho nejen na těstoviny, ale super bude třeba jako pomazánka na opečený chléb, topping na míchaná vajíčka, my jsme si s pestem dokonce potřeli hovězí burger a bylo to delikátní! 🤤
jak na pesto z medvědího česneku?
Příprava tohoto chuťově výrazného potěšení ti nezabere víc než 15 minut. Pojďme na to!
Připrav si:
- medvědí česnek – 100g
- piniové oříšky – 25 g
- kešu ořechy – 25 g
- pecorino romano – 50 g
- olivový olej – 75 ml
- sůl
Postup:
- Nejprve začni medvědím česnekem. Oper ho pod studenou vodu a nech pořádně okapat, případně listy osuš papírovou utěrkou.
- Osušené listy medvědího česneku nejprve v mixéru rozdrť na menší kusy. Ořechy opraž na sucho na pánvi do zlatova, získají tak výraznější oříškovou chuť.
- Poté do mixéru k nasekanému medvědímu česneku přidej nastrouhané pecorino romano, opražené ořechy a olivový olej a vše umixuj na pesto. Dosol podle chuti a případně znovu lehce promixuj.
- Pesto z medvědího česneku přendej do uzavíratelných sklenic, vršek pesta polij olivovým olejem tak, aby olej zcela pesto překrýval. Zajistíš tak konzervaci a pesto vydrží déle.
Nejlepší je pesto spotřebovat co nejdříve, aby bylo hezky čerstvé. V lednici vydrží zhruba týden.
Dobrou chuť! 🍀
M&S