Dýňová polévka je must have podzimní sezóny! Receptů existuje spousta, ta naše je střihlá do asijska, takže kokosové mléko, kari pasta a zázvor nechybí. Dýňová polévka s kari je jemně pikantní, v zimě tě spolehlivě zahřeje! 🔥
PŘIPRAV SI (na 4 porce):
Na polévku
- dýně Hokkaidó – 1/2
- mrkev – 2 ks
- cibule – 1/2
- olivový olej
- česnek – 3 stroužky
- zázvor – 1 cm
- kari pasta – 1 lžíce
- kurkuma – 1 lžička
- římský kmín – 1 lžička
- muškátový květ – 1/2 lžičky
- kokosové mléko – 1 plechovka
- voda – 500 ml
Na ozdobu
- ghí – lžička
- kousek dýně
- agávový sirup
- dýňová semínka
- koriandr
POSTUP:
- Troubu si předehřej na 200 °C horkovzduch.
- Dýni, mrkev a cibuli nakrájej na kousky, dej na pekáč vyložený pečicím papírem, osol, zakápni olivovým olejem a dej péct. Díky tomu, že zeleninu opečeš v troubě, bude mít polévka mnohem lepší, plnější chuť. 🤤Neboj se dýni klidně trochu připéct, povrch by měl mít tmavě hnědé puchýře (viz fotky).
- Mezitím si připrav vývar. Do hrnce na trochu olivévoho oleje přidej na jemno nakrájený česnek, zázvor, lžíci kari pasty, kurkumu a mletý římský kmín. Chvíli opékej, dokud se vše nerozvoní. 👃🏻
- Do hrnce přidej kokosové mléko a vodu a přiveď k varu. Sniž plamen a nech jen mírně probublávat.
- Jakmile je zelenina upečená, přidej ji do vroucího vývaru a vše rozmixuj do hladka. Na závěr vmíchej muškátový květ.
- Pokud se ti polévka zdá moc hustá, neboj se ji naředit horkou vodou. Já osobně nemám ráda takové ty husté krémy, ve kterých by i lžíce stále, takže většinou ještě trochu vody přidávám.
- Teď přichází na řadu dochucení. Polévku můžeš dochutit solí, pepřem nebo třeba limetkovou šťávou, ale se solí opatrně, kari pasta polévku okoření dost a většinou stačí solit opravdu minimálně. 🤏🏻
- Polévka je vynikající jen tak, ale pokud ji chceš ještě vytunit, připrav si ozdobu. Kousek dýně nakrájej na malé kostičky a přidej je do malého rendlíku se lžičkou ghí. Kostičky dýně trochu osol a jemně zakápni agávovým sirupem, aby chytly nasládlou chuť. Opékej, dokud nebudu hezky zlatavé, zabere to jen pár minut.
- Jakmile jsou kostičky dýně opečené, vyndej je z kastrůlku na ubrousek, který vsákne přebytečný tuk. Na ghí, které v rendlíku zbylo, opraž pár dýňových semínek. Jakmile začnou praskat, jsou hotová. Nakonec nasekej lístky koriandru.
- Teď už stačí nalít výbornou dýňovou polévku s kari do misek, ozdobit a je to!
DOBROU CHUŤ PŘEJÍ M&S! 🔥