Dýňová polévka s kari a kokosovým mlékem

Dýňová polévka je must have podzimní sezóny! Receptů existuje spousta, ta naše je střihlá do asijska, takže kokosové mléko, kari pasta a zázvor nechybí. Dýňová polévka s kari je jemně pikantní, v zimě tě spolehlivě zahřeje! 🔥

PŘIPRAV SI (na 4 porce):

Na polévku

  • dýně Hokkaidó1/2
  • mrkev 2 ks
  • cibule 1/2
  • olivový olej
  • česnek 3 stroužky
  • zázvor 1 cm
  • kari pasta 1 lžíce
  • kurkuma 1 lžička
  • římský kmín1 lžička
  • muškátový květ1/2 lžičky
  • kokosové mléko1 plechovka
  • voda 500 ml

Na ozdobu

  • ghí lžička
  • kousek dýně
  • agávový sirup
  • dýňová semínka
  • koriandr

POSTUP:

  1. Troubu si předehřej na 200 °C horkovzduch.
  2. Dýni, mrkev a cibuli nakrájej na kousky, dej na pekáč vyložený pečicím papírem, osol, zakápni olivovým olejem a dej péct. Díky tomu, že zeleninu opečeš v troubě, bude mít polévka mnohem lepší, plnější chuť. 🤤Neboj se dýni klidně trochu připéct, povrch by měl mít tmavě hnědé puchýře (viz fotky).
  3. Mezitím si připrav vývar. Do hrnce na trochu olivévoho oleje přidej na jemno nakrájený česnek, zázvor, lžíci kari pasty, kurkumu a mletý římský kmín. Chvíli opékej, dokud se vše nerozvoní. 👃🏻
  4. Do hrnce přidej kokosové mléko a vodu a přiveď k varu. Sniž plamen a nech jen mírně probublávat.
  5. Jakmile je zelenina upečená, přidej ji do vroucího vývaru a vše rozmixuj do hladka. Na závěr vmíchej muškátový květ.
  6. Pokud se ti polévka zdá moc hustá, neboj se ji naředit horkou vodou. Já osobně nemám ráda takové ty husté krémy, ve kterých by i lžíce stále, takže většinou ještě trochu vody přidávám.
  7. Teď přichází na řadu dochucení. Polévku můžeš dochutit solí, pepřem nebo třeba limetkovou šťávou, ale se solí opatrně, kari pasta polévku okoření dost a většinou stačí solit opravdu minimálně. 🤏🏻
  8. Polévka je vynikající jen tak, ale pokud ji chceš ještě vytunit, připrav si ozdobu. Kousek dýně nakrájej na malé kostičky a přidej je do malého rendlíku se lžičkou ghí. Kostičky dýně trochu osol a jemně zakápni agávovým sirupem, aby chytly nasládlou chuť. Opékej, dokud nebudu hezky zlatavé, zabere to jen pár minut.
  9. Jakmile jsou kostičky dýně opečené, vyndej je z kastrůlku na ubrousek, který vsákne přebytečný tuk. Na ghí, které v rendlíku zbylo, opraž pár dýňových semínek. Jakmile začnou praskat, jsou hotová. Nakonec nasekej lístky koriandru.
  10. Teď už stačí nalít výbornou dýňovou polévku s kari do misek, ozdobit a je to!

DOBROU CHUŤ PŘEJÍ M&S! 🔥

Přejít nahoru