Jakmile se na zahrádce začnou červenat rajčata, je čas uvařit si lečo! 🍅 Na lečo má podle mě každý svůj nejlepší recept, někdo vaří čistě zeleninové lečo, jiný nedá dopustit na lečo s klobásou. My doma vaříme lečo s českým salámem a dnes se s vámi podělím o recept, který už od dětství miluju!
Jak správně uvařit lečo?
Jeden by si řekl, co je na tom, vždyť lečo je snad nejjednodušší pokrm na světě. Ale i jednoduchá jídla mají svá pravidla. V případě leča je to pořadí, v jakém do hrnce přidávat jednotlivé druhy zeleniny. Vždy musí být pořadí následující:
- Cibule – cibule je základ, a stejně jako ve většině jiných pokrmů, i tady musí přijít na řadu jako první, aby stihla na tuku hezky zesklovatět a pustit chuť.
- Paprika – následuje paprika, která má tvrdší konzistenci než rajče, proto bude potřebovat víc času na změknutí.
- Rajčata – nakonec přidávejte rajčata, která už jsou sama o sobě měkká a v hrnci se moc nezdrží, jen tak dlouho, aby pustila svou sladkou šťávu.
Rajčata – loupat nebo neloupat?
Jestli rajčata na lečo loupat nebo ne, to je tak nějak zcela na tobě. Obecně se doporučuje je oloupat, aby ti pak v leču nevadila slupka a nebo si ji celé odpoledne nedostával ze zubů, ale my rajčata nikdy neloupeme. Důvod je jednouchý, nikdy jsme neměli pocit, že by nám v leču slupka vadila a navíc slupka je zdrojem vlákniny, která ti pomůže s následným trávením.
Domácí lečo – recept
Připrav si:
- sádlo – 1 lžíce
- cibule – 1 velká
- paprika – 4 ks
- rajčata – hodně
- český salám – 15 dkg
- vejce – 5 ks
- sůl, petrželka
- dobrý chléb k podávání
Postup:
- Na sádle osmahni na drobno nakrájenou cibulku do sklovata.
- Přidej papriku nakrájenou na kostky, osol a chvíli opékej.
- Mezitím si nakrájej rajčata a přidej je do hrnce, jakmile je paprike hezky lesklá. Osol, dobře promíchej, a nech pár minut dusit pod pokličkou.
- Jakmile rajčata pustí šťávu a pokrm je tekutý, přidej na kostky nakrájený salám a zamíchej.
- Vyšlehej si 5 vajec s trochou soli, lečo sundej z plotny a vyšlehaná vejce do něj přilij. Za stálého míchání sleduj, jak lečo pěkně houstne. Trvá to tak 2 minutky.
- Horké, krémové lečo podávej ozdobené petrželkou s krajícem čerstvého chleba.
Mňam! ☀
Mrkni na video postup na našem Instagramu! 👀