Domácí lečo jako od maminky

Jakmile se na zahrádce začnou červenat rajčata, je čas uvařit si lečo! 🍅 Na lečo má podle mě každý svůj nejlepší recept, někdo vaří čistě zeleninové lečo, jiný nedá dopustit na lečo s klobásou. My doma vaříme lečo s českým salámem a dnes se s vámi podělím o recept, který už od dětství miluju!

Jak správně uvařit lečo?

Jeden by si řekl, co je na tom, vždyť lečo je snad nejjednodušší pokrm na světě. Ale i jednoduchá jídla mají svá pravidla. V případě leča je to pořadí, v jakém do hrnce přidávat jednotlivé druhy zeleniny. Vždy musí být pořadí následující:

  1. Cibule – cibule je základ, a stejně jako ve většině jiných pokrmů, i tady musí přijít na řadu jako první, aby stihla na tuku hezky zesklovatět a pustit chuť.
  2. Paprika – následuje paprika, která má tvrdší konzistenci než rajče, proto bude potřebovat víc času na změknutí.
  3. Rajčata – nakonec přidávejte rajčata, která už jsou sama o sobě měkká a v hrnci se moc nezdrží, jen tak dlouho, aby pustila svou sladkou šťávu.

Rajčata – loupat nebo neloupat?

Jestli rajčata na lečo loupat nebo ne, to je tak nějak zcela na tobě. Obecně se doporučuje je oloupat, aby ti pak v leču nevadila slupka a nebo si ji celé odpoledne nedostával ze zubů, ale my rajčata nikdy neloupeme. Důvod je jednouchý, nikdy jsme neměli pocit, že by nám v leču slupka vadila a navíc slupka je zdrojem vlákniny, která ti pomůže s následným trávením.

Domácí lečo – recept

Připrav si:

  • sádlo 1 lžíce
  • cibule 1 velká
  • paprika 4 ks
  • rajčata hodně
  • český salám15 dkg
  • vejce 5 ks
  • sůl, petrželka
  • dobrý chléb k podávání

Postup:

  • Na sádle osmahni na drobno nakrájenou cibulku do sklovata.
  • Přidej papriku nakrájenou na kostky, osol a chvíli opékej.
  • Mezitím si nakrájej rajčata a přidej je do hrnce, jakmile je paprike hezky lesklá. Osol, dobře promíchej, a nech pár minut dusit pod pokličkou.
  • Jakmile rajčata pustí šťávu a pokrm je tekutý, přidej na kostky nakrájený salám a zamíchej.
  • Vyšlehej si 5 vajec s trochou soli, lečo sundej z plotny a vyšlehaná vejce do něj přilij. Za stálého míchání sleduj, jak lečo pěkně houstne. Trvá to tak 2 minutky.
  • Horké, krémové lečo podávej ozdobené petrželkou s krajícem čerstvého chleba.

Mňam! ☀

Mrkni na video postup na našem Instagramu! 👀

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru