Chilli con carne s čokoládou

Jídla z jednoho hrnce miluju! Líbí se mi, jak se postupně prolínají všechny chutě, které do hrnce dám, a na konci vznikne něco unikátního. Skvělé také je, že jídla můžu uvařit dost, aby zbylo i na druhý den. A ještě lepší je, že právě druhý den bývá pokrm chutnější! Takovým jídlem je přesně chilli con carne. Původní recept mám z kuchařky Karolíny Kamberské. Postupně jsem ho ale trochu přizpůsobila svým chutím a výsledek je boží! A v čem tkví kouzlo mého chilli con carne? V čokoládě. Ve spoustě čokolády! Protože čokolády není nikdy dost 🤎

připrav Si:

  • řepkový olej
  • cibule – 1ks
  • červená paprika – 1-2 ks
  • česnek – 3 stroužky
  • mleté chilli – 1 lžička
  • mletá sladká paprika – 2 vrchovaté lžičky
  • mletá skořice – 2 lžičky
  • sůl
  • pepř
  • mletý římský kmín – 1 vrchovatá lžička
  • mleté hovězí maso – 500 g
  • hovězí vývar (může být z kostky) – 300 ml
  • krájená rajčata z konzervy – 400g
  • majoránka – 1 vrchovatá lžička
  • třtinový/kokosový cukr – 2 lžičky
  • rajský protlak – 2 lžíce
  • kukuřice z konzervy – 1ks
  • červené fazole z konzervy – 1ks
  • hořká čokoláda – 1/3 tabulky
  • celozrnné tortilly/rýže
  • koriandr na ozdobu

postup:

  1. Větší hrnec zastříkni olejem a přidej na jemno nakrájenou cibuli. Opékej dosklovata.
  2. Přidej na kostičky nakrájenou červenou papriku, nasekané stroužky česneku, chilli, sladkou papriku, skořici a římský kmín. Vše promíchej a chvíli opékej, dokud se koření krásně nerozvoní.
  3. Přidej mleté maso, pořádně osol, opepři a opékej dohněda.
  4. Jakmile je maso pěkně propečené, přilij vývar, konzerovaná rajčata, přidej rajský protlak, cukr a majoránku a vše promíchej. Nech zhruba 20 minut na mírném plameni pobublávat.
  5. Fazole a kukuřici z konzervy pořádně propláchni v sítku od nálevu a přidej do směsi.
  6. Teď přichází na řadu čokoláda. Použij kvalitní alespoň 70% hořkou čokoládu, 1/3 tabulky nalámej na kousky a přidej do směsi. Vše pořádně promíchej a nech ještě 15 minut (už bez pokličky) provařit.
  7. Na závěr směs ochutnej a případně dochuť solí nebo chilli.
  8. K chilli con carne podávej s na pánvi nebo v troubě opečenými trotillami nebo s rýží basmati.
  9. Servíruj posypané koriandrem.

TIP: Pokud chceš pokrm ještě víc vytunit, posypej ho balkánským sýrem. Možná ti to přijde jako zvláštní kombinace, ale až ochutnáš, pochopíš 🤤

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru