Jídla z jednoho hrnce miluju! Líbí se mi, jak se postupně prolínají všechny chutě, které do hrnce dám, a na konci vznikne něco unikátního. Skvělé také je, že jídla můžu uvařit dost, aby zbylo i na druhý den. A ještě lepší je, že právě druhý den bývá pokrm chutnější! Takovým jídlem je přesně chilli con carne. Původní recept mám z kuchařky Karolíny Kamberské. Postupně jsem ho ale trochu přizpůsobila svým chutím a výsledek je boží! A v čem tkví kouzlo mého chilli con carne? V čokoládě. Ve spoustě čokolády! Protože čokolády není nikdy dost 🤎
připrav Si:
- řepkový olej
- cibule – 1ks
- červená paprika – 1-2 ks
- česnek – 3 stroužky
- mleté chilli – 1 lžička
- mletá sladká paprika – 2 vrchovaté lžičky
- mletá skořice – 2 lžičky
- sůl
- pepř
- mletý římský kmín – 1 vrchovatá lžička
- mleté hovězí maso – 500 g
- hovězí vývar (může být z kostky) – 300 ml
- krájená rajčata z konzervy – 400g
- majoránka – 1 vrchovatá lžička
- třtinový/kokosový cukr – 2 lžičky
- rajský protlak – 2 lžíce
- kukuřice z konzervy – 1ks
- červené fazole z konzervy – 1ks
- hořká čokoláda – 1/3 tabulky
- celozrnné tortilly/rýže
- koriandr na ozdobu
postup:
- Větší hrnec zastříkni olejem a přidej na jemno nakrájenou cibuli. Opékej dosklovata.
- Přidej na kostičky nakrájenou červenou papriku, nasekané stroužky česneku, chilli, sladkou papriku, skořici a římský kmín. Vše promíchej a chvíli opékej, dokud se koření krásně nerozvoní.
- Přidej mleté maso, pořádně osol, opepři a opékej dohněda.
- Jakmile je maso pěkně propečené, přilij vývar, konzerovaná rajčata, přidej rajský protlak, cukr a majoránku a vše promíchej. Nech zhruba 20 minut na mírném plameni pobublávat.
- Fazole a kukuřici z konzervy pořádně propláchni v sítku od nálevu a přidej do směsi.
- Teď přichází na řadu čokoláda. Použij kvalitní alespoň 70% hořkou čokoládu, 1/3 tabulky nalámej na kousky a přidej do směsi. Vše pořádně promíchej a nech ještě 15 minut (už bez pokličky) provařit.
- Na závěr směs ochutnej a případně dochuť solí nebo chilli.
- K chilli con carne podávej s na pánvi nebo v troubě opečenými trotillami nebo s rýží basmati.
- Servíruj posypané koriandrem.
TIP: Pokud chceš pokrm ještě víc vytunit, posypej ho balkánským sýrem. Možná ti to přijde jako zvláštní kombinace, ale až ochutnáš, pochopíš 🤤