Smash Burger: Jak na nejlepší křupavý a šťavnatý burger – recept a tajemství přípravy

Letošní grilovačky jedou na vlně smash burgerů. Příprava burgeru „rozplácnutím“ přímo na grilu je metoda, která mění pravidla hry a přináší do tvého burgeru ještě větší šťavnatost a chuť. 🍔 Jak vznikl smash burger, proč je ještě o trochu lepší než klasický burger a jak si ho připravit doma?

Kde a jak vznikl smash burger? Příběh z kentucky

Rychlá příprava, maximální chuť a minimum komplikací – to byly klíčové faktory, které vedly k tomu, že kuchaři amerických bister začali v 50. letech minulého století maso „smashovat“ přímo na rozpáleném grilu. Díky jedinečnému výsledku, který přinášela – křupavá krusta a šťavnatý vnitřek – se smash burger rychle stal oblíbenou fast foodovou pochoutkou. Ale kdo maso „smashoval“ jako první?

Majitel hamburgrárny v Kentucky Bill Culvertson krmil svými hamburgery masy lidí denně. Jednoho dne se ale jeden z jeho zaměstnanců rozhodl, že maso při grilování rozplácne těžkou plechovkou plnou fazolí. Tradá! Zjištění, že takhle maso chutná ještě lépe, bylo na světě!

Proč smash burger chutná lépe než klasický burger?

Je to právě proces karamelizace, který nastane při přímém kontaktu tenké vrstvy masa s horkým grilem. Krusta je plná umami chutí, které klasickému silnému burgeru často chybí. Navíc díky tenkosti masa je burger rychle hotový a stále šťavnatý. A právě díky těmto vlastnostem smash burger strčí klasický burger do kapsy, pokud jde o chuťový zážitek! 👌🏻😋

Smash burger – recept

Připrav si:

  • hovězí mleté maso (ideálně krk)
  • sůl, pepř
  • cheddar
  • rajče, rukola/polníček
  • nakládaná červená cibule (recept zde)
  • dip (majonéza, trochu hrubozrnné hořčice, trochu láku z okurek, nasekaná sušená rajčata)
  • sezamové bulky (kupujeme v Albertu)

Postup:

  • Hovězí mleté maso si rozděl na několik stejně velikých koulí velikosti tenisového míčku. Chvíli nech v pokojové teplotě, aby se hezky natemperovalo.
  • Mezi tím si připrav ostatní ingredience, ať je máš při grilování po ruce. Rajče nakrájej na kolečka (ideální je veliké masité rajče), připrav si dip a bulky rozkroj na polovic.
  • Jakmile máš gril rozpálený, dej na něj koule mletého masa a těžítkem na burgery pořádně rozplácni do tenké vrstvy. Ihned osol a opepři, maso se opeče velmi rychle! Plátky masa otoč, znovu osol a opepři a dej na ně roztéct cheddar. Ve stejnou chvíli, co otočíš maso, dej na gril rozpéct bulky.
  • Když je cheddar rozteklý a maso má pěknou krustičku, šup s ním ven. A teď už skládej.
  • Obě bulky potři dipem. Na spodní bulku dej dva plátky smashe, přidej nakládanou cibuli, hrst rukoly/polníčku (tu můžeš před tím ještě trochu posolit a dochutit oliváčem), plátek rajčete, vrchní bulku – a smash burger je ready to eat! 🤤

Dobrou chuť!

(Uvařil/a sis něco podle našeho receptu? Dej nám vědět a označ nás Instagramu! ) 😍

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru