Jestli něco ovládlo naše letošní grilovačky, pak je to grilovaná krkovice s chimichurri. Nejlepší na tom je, že to je extrémně jednoduchý, žádná věda! 😎 Od té doby nechceme jíst krkovici jinak. Spojení šťavnatého masa a svěží bylinkové omáčky je prostě GE-NI-ÁL-NÍ. Pojď se inspirovat a ohrom svoje přátele a rodinu na grilovačce i ty!
Proč právě grilovaná krkovice s chimichurri?
Teď se ti musím k něčemu přiznat. Ještě donedávna jsem krkovici nejedla. Když jsme grilovali, většina osazenstva preferovala prorostlejší kusy masa, zatímco já jsem se vždy hlásila o kuřecí. Ale právě tenhle recept změnil můj pohled na krkovici. Díky svému mramorování zůstává po ugrilování nádherně šťavnatá a měkká, tuk v mase se při tepelné úpravě rozpustí a dodá masu jedinečnou chuť.
Ale co skutečně změnilo můj pohled na krkovici, je chimichurri. Tato omáčka pochází z Argentiny a je oblíbená díky své osvěžující chuti. Kam se hrabou veškeré marinády, tohle je prostě zázrak! Kombinace čerstvých bylinek, olivového oleje, česneku, citronové šťávy a chilli společně tvoří chuťový koncert na jazyku 🙏🏻
Recept na grilovanou krkovici s chimichurri & kukuřicí (4 porce)
Připrav si na krkovici:
- vepřová krkovice – 4 plátky (asi 2 cm silné)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- olivový olej
Připrav si na chimichurri:
- čerstvá petrželka – 1 šálek (nasekaná)
- čerstvý koriandr – 1 šálek (nasekaný)
- česnek – 4 stroužky (jemně nasekané)
- olivový olej – 1/2 šálku
- citronová šťáva – 2 lžíce
- chilli papričky – 1/2 lžičky (jemně nasekané)
- sůl a pepř podle chuti
Připrav si na kukuřici:
- předvařená kukuřice (kupujeme v Albertu) – 4 ks
- plátky cheddaru – 4 ks
- majonéza – 2 lžíce
- sriracha – 2 lžičky
Postup:
- Příprava chimichurri:
- Ve střední misce smíchej nasekanou petrželku, koriandr, prolisovaný česnek, olivový olej, citronovou šťávu a nasekanou chilli papričku.
- Dobře promíchej a dochuť solí a pepřem. Nech odpočívat v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě propojily.
- Příprava krkovice:
- Předehřej gril na středně vysokou teplotu.
- Plátky krkovice osol, opepři a lehce potři olivovým olejem. Nech chvíli odležet v pokojové teplotě.
- Griluj krkovici z každé strany asi 5–7 minut, dokud není maso propečené.
- Příprava kukuřice:
- Na kukuřici si připrav dip smícháním majonézy se srirachou. Srirachy dej podle chuti, aby tě to pálilo dle tvých představ.
- Kukuřici griluj, dokud nebude povrch trochu připálený a ke konci na ni dej rozpustit plátek cheddaru.
A teď už vše naservíruj! 🍽 Krkovici přelij svěží chimichurri omáčkou, přidej kukuřici a zakápni ji sriracha majonézou. Ale hlavně, hlavně si pořádně vychutnej tu dobrotu! 🤤
M&S