Od mala jsem zvyklá, že o víkendu musí být na stole něco sladkého. Suché buchty mi nic neříkají, lačním po těch vláčných, ideálně s krémem nebo ovocem. Na Instagramu jsem se inspirovala receptem na vláčný švestkový koláč a trochu jsem ho upravila podle svých chutí, například místo drobenky z ghí jsem udělala tradičnější variantu z klasického másla a přidala jsem ořechy a skořici, které se ke švestkám krásně hodí. Zkus a uvidíš! 🤤
PŘIPRAV SI (NA FORMU S Ø 22 CM)
Na těsto
- špaldová mouka celozrnná hladká – 100 g
- kokosový cukr – 80 g
- prášek do pečiva – 1 lžička
- vanilková pasta Dr. Oetker – 1 lžička
- banán – 1 ks
- kefír – 100 ml
- vejce – 1 ks
- švestky – 6-8 ks
Na drobenku
- máslo studené – 40 g
- polohrubá mouka – 50 g
- vlašské ořechy rozemleté – hrstička
- třtinový cukr – 25 g
postup:
- Všechny suroviny na těsto vyndej hodinu předem z lednice! Tohle je opravdu velmi důležitý krok, bez kterého se moučník neupeče správně. Pokud vyndáš například vejce z ledničky těsně před tím, než se vrhneš do přípravy těsta, budou mít jinou teplotu než mouka a cukr. A byť to tak na první pohled nevypadá, ani po hodině v troubě koláč nebude správně upečený. Těsto se srazí a bude jakoby nedopečené. Přesně to se mi stalo při prvním pokusu, takže vím, o čem mluvím. 😬
- Po hodině tedy můžeš začít s pečením. Rozpal si troubu na 180 °C. V jedné míse smíchej suché ingredience (prosátá mouka, cukr, prdopeč) a ve druhé ty mokré (rozmačkaný banán, kefír, vanilková pasta, vejce).
- Do mísy s mokrými ingrediencemi po částech vmíchej metličkou suchou směs. Míchej pomalu, ale důkladně, aby se vše pěkně spojilo.
- Formu vymaž máslem, vysypej špaldovou moukou a vlij do ní těsto. Poklaď rozpůlenými švestkami.
- Na drobenku si do mělké misky dej studené a na menší kostky nakrájené máslo, přidej mouku, ořechy a cukr a hnětením vše spoj do drobivé směsi. Pracuj svižně, aby se ti máslo pod teplýma rukama nerozteklo.
- Drobenkou posyp koláč a dej péct na cca 35-40 minut.
Dobrou chuť! ☕
M&S