Kuřecí maso patří k mým oblíbeným. Někdo ho zavrhuje, protože je oproti tučnějším druhům mas sušší, ale dá se připravit i tak, aby ti šťáva skoro vytékala z úst. 🤤 Jednou z mých oblíbených úprav je kuřecí prso plněné vším, co mám ráda a co masu zároveň zajistí šťavnatost a lahodnou chuť. Přílohy mohou být různé, já jsem v období podzimu zvolila pyré z dýně a batátů. Překvapilo mě, jak se po batátech nasládlé pyré ke slanému masu krásně hodí. Vyzkoušej tuhle mňamku taky a poděl se s námi o dojmy! 🧡
PŘIPRAV SI (NA 4 PORCE):
Na šťavnatá kuřecí prsa
- kuřecí prsa – 4 ks
- pomazánkové máslo
- sušená rajčata
- listový špenát
- mozzarella – 1 ks
- sůl, pepř
- kůra z půlky citronu
- olivový olej
Na dýňovo-batátové pyré
- dýně Hokkaidó – 400 g
- batát – 400 g
- česnek – 4 stroužky
- muškátový oříšek – 1/2 lžičky
- tymián – 1 lžička
- sůl
- zeleninový bujón – 1/2 kostky
- smetana na vaření 12%
POSTUP
- Nejprve si připrav ingredience na pyré, protože dýně a batáty budeš opékat v troubě. Pyré tak díky tomu získá mnohem intenzivnější a plnější chuť. Troubu si předehřej na 200°C horkovzduch. Dýni a batát nakrájej na kostky a dej na pekáč vyložený pečicím papírem.
- Přidej 4 stroužky česneku ve slupce (bez slupky by se česnek spálil), a okořeň tymiánem, muškátovým oříškem a štědrou dávkou soli. Zakápni olivovým olejem, pořádně promíchej a dej péct, dokud nebude zelenina zlatavá. Trvá to asi 30 minut. Mezitím máš čas na přípravu kuřecích prsou.
- Kuřecí prsa podélně nakroj tak, aby ti vznikl tzv. motýlek. Naklepej je paličkou, aby plocha byla dostatečně velká a tenká, ale pozor, aby si je nerozklepal/a moc, pak by se při balení trhala.
- Kuřecí prrso pořádně osol a opepři. Pravou část potři pomazánkovým máslem. Jak se šťáva z kuřecího prsa při pečení spojí s pomazánkovým máslem, vznikne vynikající sůsek a pokrm bude krásně šťavnatý!
- Kuřecí prso naplň lístky špenátu, na ně dej mozzarellu, sušená rajčata a nakonec opět pár lístků špenátu.
- Levou část masa přehni přes pravou, vznikne tak kapsa. Tu po stranách a na přední straně zpevni za pomoci párátek.
- Kapsu ještě osol a opepři, posyp trochou kůry z citronu a zakápni olivovým olejem. Dej péct do trouby vyhřáté na 180 °C (program horní + spodní ohřev) na asi 40 minut.
- Nyní se vrátíme k pyré z dýně a batátů. V hrnci si rozpusť polovinu bujónu v troše horké vody (cca 250-300 ml), raději méně než více, pyré můžeš případně vždy naředit. Opečenou zeleninu a česnek vymáčknutý ze slupky přidej do hrnce. Vlij trochu smetany na vaření (může být i rostlinná) a vše rozmixuj do hladka.
- A teď už nezbývá než vše naservírovat! Při pečení se uvolní poměrně dost šťávy, tou při servírování maso i kaši přelij.
Dobrou chuť přejí M&S! 🤤